Stomatologiczne mity obalone
Członkini Tufts University School of Dental Medicine postanowiła obalić mity dotyczące stomatologii i nakreśliła jak dieta i odżywianie wpływają na zdrowie zębów u dzieci, nastolatków, przyszłych mam, dorosłych i starszych.
Słabe zdrowie zębów nie zależy jedynie od tego, co aktualnie spożywamy. Naukowcy twierdzą, że historia zaczyna się znacznie wcześniej, bowiem już w brzuchu matki. Przyszłe mamy powinny wiedzieć, że ich dieta wpływa na rozwój zębów płodu. Słabe odżywianie podczas ciąży może spowodować, że dziecko będzie miało problemy z zębami w przyszłości.
"Pomiędzy 14 tygodniem a 4 miesiącem deficyt wapnia, witaminy D i A, białka i kalorii może spowodować wadę zębów" - powiedziała Carole Palmer, profesor TUSDM i szefowa grupy odpowiedzialnej za promocję odżywiania i zdrowia jamy ustnej na Wydziale Zdrowia Publicznego i Pracy Społecznej.
Dane z badań sugerują również, że brak odpowiedniej dawki witaminy B6 lub B12 może być przyczyną zajęczej wargi i rozszczepienia podniebienia.
Kolejny mit dotyczy wpływu cukru na stan zdrowia zębów. Naukowcy twierdzą, że nie od ilości spożywanego cukru zależy zdrowie zębów, ale od długości czasu, podczas którego cukier ma kontakt z zębami. Pewne badania pokazują, że nastolatki około 40 procent węglowodanów otrzymują ze słodkich napojów. Stałe spożywanie takich napojów powoduje wzrost ryzyka próchnicy zębów. Z kolei gazowane napoje bez cukru i kwaśne, jak na przykład lemoniada, choć bezpieczniejsze dla zębów, mogą jednak spowodować odmineralizowanie szkliwa zębów.
Powszechnie za normalne uważa się utratę przez dzieci zębów mlecznych spowodowaną próchnicą. Tymczasem okazuje się, że próchnica ta może uszkodzić także dopiero rozwijającą się koronę zębów stałych, rozwijających się pod nimi. Jeśli mleczaki wypadną przedwcześnie, nowe zęby mogą urosnąć nieprawidłowo ustawione i wymagają interwencji ortodonty.
Do utraty zębów może doprowadzić również osteoporoza. Zęby są trzymane w żuchwie przez kości twarzy, które również mogą być zaatakowane przez osteoporozę. "Więc żuchwa może również odczuwać konsekwencje braku ważnych składników w diecie, takich jak wapń i witamina D i K" - powiedziała Palmer.
Profesor Palmer wskazuje również, że pogląd, jakoby protezy sprzyjały poprawie diety jest kolejnym mitem. W rzeczywistości jest tak, że bardzo często protezy nie są dobrze dobrane. Skutkuje to tym, że starsze osoby mają skłonności do spożywania posiłków łatwych do przeżucia, ale mało wartościowych, takich jak np. ciastka.
Ponadto starsi i osoby w wieku średnim narażone są na próchnicę korzenia spowodowaną cofnięciem dziąseł. Powszechne użycie leków, takich jak: antydepresantów, leków moczopędnych, przeciwhistaminowych i uspokajających, również zwiększa ryzyko uszkodzeń zębów przez zmniejszenie wydzieliny śliny. Palmer tłumaczy, że zmniejszona ilość śliny sprawia, że jama ustna oczyszcza się znacznie wolniej. Zagrożenie dla zębów znacznie wzrasta również u cukrzyków, którzy bardziej narażeni są na zapalenie dziąseł, które może doprowadzić do utraty zębów. NIC
PAP - Nauka w Polsce
krf/bsz
www.naukawpolsce.pl